Achtergrond

Gevoelstemperatuur
In de CAO voor het bouwbedrijf (artikel 32, lid 1b) is vastgelegd dat werknemers bij vorst het recht hebben om de buitenwerkzaam- heden, dat wil zeggen werkzaamheden waarbij de werknemer direct aan de buitenlucht is blootgesteld, neer te leggen bij een gevoelstemperatuur van -6 įC of kouder. De gevoelstemperatuur volgens opgave van het KNMI weerstation in de regio waarin het project gelegen is, is daarbij bepalend. MeteoGroup kan u deze gevoelstemperatuur leveren.

De opgetreden en verwachte gevoelstemperatuur, ook wel windchill genoemd, wordt afgeleid van de windkracht en de luchttemperatuur. Voor de berekening van de gevoelstemperatuur wordt de methode van Steadman gebruikt. In de hiernaast staande tabel vindt u hiervan een overzicht.

Producten met de gevoelstemperatuur:
Bouwweer.nl
Bouwweerlijn

Vorstverlet
Meteo Consult verstrekt de officiŽle vorstverlet waarnemingen van 07.00 en 10.00 uur van de KNMI stations via verschillende producten. De opgetreden waardes worden daarin gepresenteerd conform de door UAV (Uniforme Administratieve Voorwaarden) gehanteerde temperatuurnorm.

Producten met vorstverletwaardes:
E-mailservice
Bouwweer.nl

Weerfase
Voor het verwerken van beton tijdens de winterperiode zijn in de voorschriften voor betonuitvoering (VBU), NEN 6722, zeven weerfasen vastgelegd.

Iedere weerfase kent zijn eigen voorgeschreven maatregelen.

De weerfase wordt bepaald aan de hand van de verwachte gemiddelde temperatuur tussen 09.00 uur en 09.00 uur de volgende ochtend en de verwachte temperatuur 's nachts op locatie.

Producten met de weerfase:
Bouwweerlijn
Bouwweer.nl
SMS